🎁 💸 Hediye! Warren Buffet'ın %49,1 getiri sağlayan portföyünü takip listenize kopyalayınPortföyü Kopyala

Çin Piyasasındaki Muhtemel Toparlanma Öncesinde Düşükten Alım Fırsatı Sunan İki ETF

Yayın Tarihi 21.04.2021 15:48
EBAY
-
GOOGL
-
BIDU
-
AMZN
-
NTES
-
META
-
TAL
-
SSEC
-
TWTR
-
PGJ
-
GOOG
-
TCEHY
-
JD
-
BABA
-
KWEB
-
SZSC
-
H11137
-
HXC
-
BILI
-
PDD
-
MPNGF
-
Bu yazı 21.04.2021 tarihinde İngilizce olarak kaleme alınıp çevrilerek bu sitede yayınlanmıştır.
 
Sadece ABD'nin arkasında dünyanın en büyük ikinci ekonomisine sahip olan Çin, yaklaşık 1,44 milyar vatandaşıyla dünyanın en büyük nüfusuna sahip. Bu yüzden, yatırımcılar Asya ülkesinin ekonomik verilerine ve önde gelen şirketlerinin çeyreklik sonuçlarına önem veriyor.
 
Örneğin, 2021'in ilk çeyreğinde Çin ekonomisi 2020'nin aynı dönemine kıyasla %18,3'lük rekor bir büyüme kaydetti. Çok sayıda analist, ülke ekonomisinin yükselişini yılın geri kalanında da devam ettirmesini bekliyor. Çok sayıda gelişmekte olan piyasayla birlikte Çin de, gelişmiş ekonomilerin geneline kıyasla daha yüksek büyüme oranları kaydetme eğiliminde.
 
Geçtiğimiz bir yılda, Shenzhen Composite ve Shanghai Composite endeksleri sırasıyla %30'a yakın ve %23 yükseldi. Ancak iki endeks de şimdi Şubat başlarında görülen zirvelerden gerilemiş durumda.
 
Son haftalarda, başta finans teknolojisi ve e-ticaret faaliyetlerine sahip olanlar olmak üzere Çinli birçok önemli şirket, ülkenin düzenleme kurumlarının detaylı soruşturmaların maruz kaldı. Piyasalar yakın zamanda, e-ticaret ve teknoloji devi Alibaba'ya (NYSE:BABA) yönelik rekabet ihlali soruşturmasının uzun süredir beklenen sonuçlarını aldı.
 
Çinli yetkililer, Alibaba'nın ülkenin tekel önleyici yasalarını ihlal ettiğine karar verdi ve şirkete 2,8 milyar dolarlık (18,2 milyar yuan) rekor bir ceza kesti. Analistler, önümüdeki aylarda başka şirketlerin de benzer cezalar alabileceğine inanıyor. Ancak bu noktada, olumsuz potansiyele sahip bu gelişmenin şirketlerin hisse fiyatlarına çoktan yansıdığını varsaymak yanlış olmaz.
 
Bu yüzden, ülkenin önemli şirketlerinin hisse fiyatlarında son dönemde yaşanan düşüşle birlikte, Çinli şirketlerin potansiyeli büyümesine katılmak isteyen okuyucularımızın ilgisini çekebilecek iki borsa yatırım fonunu (ETF) tanıtacağız.

1. KraneShares CSI China Internet ETF

  • Mevcut Fiyat: 73,39 dolar
  • 52 Haftalık Aralık: 45,50 - 104,94 dolar
  • Temettü Geliri: %0,30
  • Masraf Oranı: %0,74
 
KraneShares CSI China Internet ETF (NYSE:KWEB), ana faaliyetleri internet üzerinden ya da internetle ilgili sektörlerde olan Çin merkezli şirketlere erişim sunuyor. Fon yöneticileri Amazon (NASDAQ:AMZN), Alphabet (NASDAQ:GOOG) (NASDAQ:GOOGL), Facebook (NASDAQ:FB), Twitter (NYSE:TWTR) ya da eBay'in (NASDAQ:EBAY) sunduklarına benzer hizmetler sunan şirketlere yatırım yapıyor.
 
KWEB Haftalık Grafik

CSI Overseas China Internet USD Endeksi'ni takip eden KWEB, 44 şirkete yatırım yapıyor. Bu şirketler ABD'de listeleniyor ve bazıları aynı zamanda Hong Kong'da da listeleniyor. İşlem görmeye başladığı Temmuz 2014'ten bu yana fonun net varlıkları 4,1 milyar dolara ulaştı.
 
Sosyal medya ve eğlence devi Tencent (OTC:TCEHY)), Alibaba; yemek teslimat platformu Meituan (OTC:MPNGF), en büyük üçüncü e-ticaret grubu Pinduoduo (NASDAQ:PDD), arama motoru ve yapay zeka grubu Baidu (NASDAQ:BIDU) ve online eğlence sağlayıcısı Bilibili (NASDAQ:BILI), fonun önde gelen isimlerinden.
 
KWEB yıl başından bu yana %4,9 düştü. Ancak fon geçtiğimiz 12 ayda %49 yükseldi ve Şubat ayında tarihi bir zirveye ulaştı.
 
Çin merkezli e-ticaret pazar alanları ile internet aramaları, sosyal medya, eğlence ya da blog endüstrilerinde yer alan Çin merkezli şirketlere yatırım yapmak isteyen okuyucularımız, KWEB'i bu seviyelerden almayı düşünebilir.

2. Invesco Golden Dragon China ETF

  • Mevcut Fiyat: 61,22 dolar
  • 52 Haftalık Aralık: 37,89 - 85,90 dolar
  • Temettü Geliri: %0,18
  • Masraf Oranı: %0,70
 
Invesco Golden Dragon China ETF (NASDAQ:PGJ), gelirlerinin büyük bir bölümünü Çin'den elde eden şirketlere yatırım yapıyor. Merkezleri genelde Çin'de olsa da, bu şirketler ABD hisse borsalarında listeleniyor. Fon Aralık 2004'te işlem görmeye başladı ve 270 milyon dolarlık bir net varlığa sahip.
 
PGJ Haftalık Grafik

86 varlığa sahip PGJ, NASDAQ Golden Dragon China Endeksi'ni takip ediyor. Hem ETF, hem de endeks çeyreklik olarak yeniden dengeleniyor ve oluşturuluyor. Sektörel bazda keyfi tüketici ürünleri en büyük ağırlığa sahipken (%48,12), onu iletişim hizmetleri (%26,66), bilgi teknolojisi (%9,92) ve endüstriyel ürün ve hizmetler (%4,83) takip ediyor.
 
Alibaba, oyun grubu NetEase (NASDAQ:NTES), diğer e-ticaret devleri JD.com (NASDAQ:JD) ve Pinduoduo, Baidu ve TAL Education Group (NYSE:TAL) gibi önde gelen şirketler, fonun yaklaşık %60'ını oluşturuyor.
 
KWEB'e benzer şekilde, PGJ'de 2021'de şimdiye dek neredeyse %5 değer kaybetti. Ancak fon geçtiğimiz bir yılda neredeyse %50'lik bir getiri sağladı ve Şubat ortasında rekor bir zirveyi gördü. 60 doların altına ek bir düşüş ihtimali hala bulunsa da, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisine giriş yapmak isteyen uzun vadeli yatırımcılar bu seviyelerden alım yapmayı düşünebilir.
 
Not: Yukarıda bahsedilen finans ürünleriyle ilgileniyor ancak bu ürünleri bölgenizde bulamıyorsanız aracı kurumunuz ya da finansal planlamacınızla iletişime geçmek isteyebilirsiniz.
 
Herhangi bir soru ya da görüşünüz için benimle iletişime geçebilirsiniz.
 
Editörün Notu: İncelenen her varlık tüm bölgesel piyasalarda mevcut olmayabilir. Size uygun olabilecek benzer finansal araçlar bulabilmek adına lütfen yetkili bir aracı kurum ya da finans danışmanıyla iletişime geçin. Bu içerik sadece bilgi amaçlıdır. Herhangi bir yatırım kararı vermeden önce kendi detaylı araştırmanızı yapmanız gerekir.

Son yorumlar

Sıradaki makale yükleniyor...
Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.