🎁 💸 Hediye! Warren Buffet'ın %49,1 getiri sağlayan portföyünü takip listenize kopyalayınPortföyü Kopyala

Lira Krizi Devlet Tahvil Faizlerini Gölgede Bıraktı Ancak Faizler Geri Sekti

Yayın Tarihi 23.03.2021 13:41
USD/TRY
-
USD/BRL
-
DX
-
DE10YT=RR
-
US7YT=X
-
US10YT=X
-
US30YT=X
-
IT10YT=RR
-
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ülke para birimine bir paraşüt bağlamadan kendi merkez bankası başkanını görevden alarak FED'i kurtarmış oldu.
 
USD/TRY 300 Dakikalık Grafik

Türk lirası döviz piyasalarında geriledi, yatırımcılar ABD Hazine tahvillerine akın ederek fiyatları yükseltti ve tahvil faizlerini düşürdü.
 
FED Başkanı Jerome Powell'ın merkez bankasının enflasyona izin vermeye yönelik yeni duruşunu yinelemesi ve FED'in bankaların Hazine tahvilleri gibi risksiz varlıkları sermaye oranlarının hesaplanmasında saymamalarına izin veren geçici muafiyetin sona ereceğini açıklamasıyla birlikte geçen haftanın sonu itibarıyla benchmark 10 yıllık Hazine tahvil faizi %1,7'nin üzerine bir kez daha tırmanmıştı. 31 Mart'tan itibaren bankalar bir kez daha Hazine tahvillerini karşılayacak sermayeye ihtiyaç duyacak.
 
ABD 10 Yıllık Tahvil Faizi 300 Dakikalık Grafik

Pazartesi günü, yatırımcıların ABD dolarının Türk lirasından daha güvenli bir seçenek olduğuna karar vermesiyle 10 yıllık tahvil faizi önce %1,69'un altına indi, ardından %1,7'ye geri tırmandı. Erdoğan, görevden aldığı Naci Ağbal'ın yüksek faiz oranı politikasından memnun olmamıştı.
 
Eski Maliye Bakanı Ağbal, liranın elden çıkarılmaması için faiz oranlarının artırılması gerektiği düşüncesindeydi. Görünüşe göre haklıydı.
 
Geçtiğimiz hafta %2,5'in üzerine çıkan 30 yıllık ABD Hazine tahvil faizi de benzer şekilde %2,4'ün altına geriledi. Bu hafta Federal Açık Piyasa Komitesi'nin çok sayıda üyesi konuşmalar gerçekleştirecek, ancak FED'in istihdamı yükseltme amacıyla enflasyona izin verme çizgisini tekrarlamaya devam ederlerse, tahvil yatırımcılarında bir güven inşa etme ihtimalleri düşük. Türk lirasının takip edilmesi gerekiyor.
 
Analistler genel olarak Hazine tahvil faizlerinin yükselmeye devam etmesini bekliyor ve 10 yıllık tahvil faizinin %2'yi aşacak bir çıkış yapmasını gerçek bir ihtimal olarak görüyor.
 
Hazine bu haftada da yüksek borçlanmasına devam edecek ve özellikle de yedi yıllık tahvillere yönelik zayıf talebin bir satış patlamasına yol açtığı 25 Şubat'taki açık artırmanın ardından Perşembe günü gerçekleştirilecek olan 62 milyar dolarlık 7 yıllık tahvil açık artırımı ilginç olacak.
 
Avrupa Merkez Bankası geçtiğimiz haftada sözüne bağlı kalarak tahvil alımlarını yaklaşık %50 artırdı ve acil satın alım programı kapsamında yaklaşık 21 milyar euroluk devlet ve özel sektör tahvili satın aldı.
 
Avrupa Birliğinde aşılamaların yavaşlığı ve yasakların yeniden uygulanması, bölgenin ekonomik iyileşmeye yönelik manzarasını zaten karartmıştı ve yatırımcılar da devlet tahvillerine kaçmak için ek bir teşviğe gerek duymuyordu.
 
Türkiye'deki şok Avrupa piyasalarını da etkiledi. Alman 10 yıllık benchmark tahvil faizi yaklaşık 3 baz puanlık düşüşle %-0,332'ye geriledi ve sonrasında %-0,310'a geri döndü. İtalyan 10 yıllık tahvil faizi ise günü yaklaşık 1 baz puanlık düşüşle kapattı.
 
Devlet tahvillerine yönelik talep o kadar yüksek ki, Yunanistan bile geçen hafta %2'nin altında faizle 2,5 milyar euro değerinde 30 yıllık tahvil sattı. İhraç 26 milyar euronun üzerinde teklif çekti.
 
Hâlâ pozitif faiz sunan İspanya ve İtalya gibi daha büyük ülkeler, ECB'nin alımlarının talebi yükseltmesiyle birlikte yeni ihraçları için ilk tekliflerde 100 milyar euronun üzerinde talep çekti. Analistler emir defterlerindeki bir enflasyon ve bunların artık gerçek talep için doğru bir ölçüt olmadığı konusunda şikayet ediyor.

Son yorumlar

Sıradaki makale yükleniyor...
Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.