🎁 💸 Hediye! Warren Buffet'ın %49,1 getiri sağlayan portföyünü takip listenize kopyalayınPortföyü Kopyala

Gümüş Boğaları İçin, 2020'de FTSE'de %87 Getiri Sağlayan Küresel Bir Madencilik Şirketi

Yayın Tarihi 13.01.2021 13:10
UK100
-
XAU/USD
-
XAG/USD
-
USD/BRL
-
PAAS
-
WPM
-
NEM
-
AUYN
-
GC
-
SI
-
FRES
-
POYYF
-
GOLD
-
FNV
-
AG
-
GDX
-
RING
-
SLVP
-
SIL
-
SILJ
-
FNLPF
-
Bu yazı 13.01.2021 tarihinde İngilizce olarak kaleme alınıp çevrilerek bu sitede yayınlanmıştır.
Altın ve gümüş hem bazı kültürlerde, hem de bir varlık olarak yatırım portföylerinde her zaman bir cazibeye sahip oldu. 2020'de de, iki metaldeki yatırımcılar yüksek kazanımlar elde etti.
2020'nin ilk yarısında hem altın, hem de gümüş ciddi ralliler kaydetti. Salgının yarattığı ilk kaos ortamında iki değerli metal de son yıllarının en yüksek seviyelerine ulaştı. Ağustos'la birlikte ise kâr satışları geldi. Ancak Aralık'tan bu yana, yukarı yönlü hareket yeniden başladı. Parlak metallerdeki yükseliş hareketi aynı zamanda maden şirketleri için de güçlü kazanımlar anlamına geldi.
Bu yüzden bugün, FTSE 100 Endeksi'nin en iyi performanslarından birini gösteren Fresnillo'yu (LON:FRES), (OTC:FNLPF) inceleyeceğiz. FRES hisseleri geçtiğimiz yılda %87'nin üzerinde getiri sağladı. Hisse dünü 1.130 p.'de (ABD bazlı hisseler için 15,4 dolar) kapattı.
Fresnillo Haftalık Grafik

Buna kıyasla, FTSE 100 geçtiğimiz 52 haftada yaklaşık %11 düşüş yaşadı.
FTSE 100 Haftalık Grafik

Meksika merkezli Fresnilllo, dünya çapında en önemli gümüş madencilerinden biri. Şirkete göre "Fresnillo madeni beş yüzyıldan uzun bir süredir gümüş üretiyor." Madencilik devi aynı zamanda ülkenin en büyük altın üreticisi konumunda. Şirketin mevcut piyasa değeri 8,7 milyar sterlin (11,9 milyar dolar).
İki metalin—ancak özellikle de gümüşün—potansiyelini beğenen yatırımcılar FRES üzerinde derinlemesine bir araştırma yapmak isteyebilir. İşte sebebi:

Son Performans Raporları

Fresnillo şu an faaliyette olan yedi madene, üç geliştirme projesine ve altı keşif çalışmasına sahip. Gümüş, maden şirketinin toplam düzeltilmiş gelirlerinin %15'ten fazlasını oluşturuyor.
Şirket Temmuz ayında 30 Haziran'la tamamlanan altı aylık dönem için ara dönem sonuçlarını yayınladı. Brüt kâr yıldan yıla %56,3 artarak 321,2 milyon dolara ulaştı. Gelir vergisi öncesi kâr yıldan yıla %136,6'lık artışla 127,9 milyon dolara yükseldi. Düzeltilmiş hisse başına kâr %40,5 artarak 11,8 sent seviyesine ulaştı. Yılın ilk yarısındaki serbest nakit akışı 242,6 milyon dolardaydı. Yönetim kurulu aynı zamanda hisse başına 2,3 sentlik ara dönem temettü geliri açıkladı.
Fresnillo 21 Ekim'de üçüncü çeyrek üretim raporunu yayınladı. CEO Octavio Alvidrez:
"Gümüş madenlerimiz yılın başında ortaya koyduğumuz tahminlere uygun seviyede performans gösteriyor ve salgının yarattığı bozulmaya rağmen gümüş üretimi görünümümüzde bir değişim olmadı. Yarı yıllık sonuçlarımızı açıklarken, madenlerimizdeki ek çalışma kısıtlamalarının etkilerini hissettik ve bu altın üretimimizi etkiledi. Bu sebeple altın için tam yıllık tahminimizi düşük miktarda azalttık."
Gümüşün uzun vadede yükseleceği görüşündeyiz ve köklü madencilik geçmişi ve düşük üretim maliyetleriyle birlikte Fresnillo'yu bu alanda beğeniyoruz.
Ancak hisse fiyatında 2020'de yaşanan yükselişle birlikte, kısa vadede kâr satışlarının yaşanması muhtemel. Önümüzdeki 12 ay için fiyat-kazanç ve fiyat-satış oranları sırasıyla 18,90 ve 5,41, yani hissenin fiyatı biraz yüksek. Mevcut seviyelerden yaşanacak %5-7'lik bri düşüş güvenlik marjını iyileştirecektir. Hisse fiyatında bir konsolidasyon dönemi ve yatay bir hareket görebiliriz.
Şirketin 27 Ocak'ta dördüncü çeyrek üretim raporunu, 2 Mart'ta ise 2021 ilk yarısına yönelik öncül sonuçları yayınlaması bekleniyor. Potansiyel yatırımcılar FRES hisselerine giriş yapmadan önce bu raporları analiz etmek isteyebilir.
Sonuç
Değerli metaller yatırımcılar için her zaman güvenli bir liman oldu ve 2020 de buna bir istisna değildi. Ancak 2021'in nasıl şekilleneceğini söylemek için henüz erken. Yine de, ekonomistler ekstrem para politikalarının, negatif reel faizlerin ve sürdürülebilir olmayan borç seviyelerinin parlak metaller üzerindeki potansiyel etkileri üzerinde tartışıyor. Uzun vadede bu faktörler altın ve gümüş fiyatlarındaki yükselişi kolayca destekleyebilir.
Tek bir hisse yerine, gümüş ya da altın madencilik şirketlerinden oluşan bir sepete yatırım yapmak isteyen yatırımcılar aynı zamanda madencilik şirketlerine odaklı bir borsa yatırım fonunu (ETF) değerlendirebilir. ETFMG Prime Junior Silver Miners ETF (NYSE:SILJ), Global X Silver Miners ETF (NYSE:SIL), iShares MSCI Global Gold Miners ETF (NASDAQ:RING), iShares MSCI Global Silver and Metals Miners ETF (NYSE:SLVP) ve VanEck Vectors Gold Miners ETF (NYSE:GDX), değerlendirilebilecek isimler arasında.
Bu dört ETF geçtiğimiz 52 haftada sırasıyla %33,7, %42,2, %27,1 ve %24,7 getiri sağladı.
Bu fonlarla birlikte giriş yapabileceğiniz diğer madencilik şirketleri arasında Barrick Gold (NYSE:GOLD), First Majestic Silver Corp (NYSE:AG), Franco-Nevada (NYSE:FNV), Newmont Goldcorp Corp (NYSE:NEM), Pan American Silver (NASDAQ:PAAS), Polymetal International (OTC:POYYF), Wheaton Precious Metals (NYSE:WPM) ve Yamana Gold (NYSE:AUY) gibi isimler yer alıyor.
Not: Yukarıda bahsedilen finans ürünleriyle ilgileniyor ancak bu ürünleri bölgenizde bulamıyorsanız aracı kurumunuz ya da finansal planlamacınızla iletişime geçmek isteyebilirsiniz.
Herhangi bir soru ya da görüşünüz için benimle iletişime geçebilirsiniz.
Editörün Notu: İncelenen her varlık tüm bölgesel piyasalarda mevcut olmayabilir. Size uygun olabilecek benzer finansal araçlar bulabilmek adına lütfen yetkili bir aracı kurum ya da finans danışmanıyla iletişime geçin. Bu içerik sadece bilgi amaçlıdır. Herhangi bir yatırım kararı vermeden önce kendi detaylı araştırmanızı yapmanız gerekir.

Son yorumlar

Sıradaki makale yükleniyor...
Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.