🎁 💸 Hediye! Warren Buffet'ın %49,1 getiri sağlayan portföyünü takip listenize kopyalayınPortföyü Kopyala

Corporación América Airports Peru'daki davada 91 milyon dolar kazandı

EditörNatashya Angelica
Yayın Tarihi 13.05.2024 19:27
CAAP
-

LÜKSEMBURG - Önde gelen özel havalimanı işletmecilerinden Corporación América Airports S.A. (NYSE: CAAP), Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi (ICSID) tarafından Peru Hükümeti aleyhine açılan bir tahkim davasında 91,2 milyon dolar tazminata mahkum edildi. Anlaşmazlık, Peru'nun Chinchero Uluslararası Havalimanı için imtiyaz sözleşmesini feshetmesinin ardından ortaya çıktı.

9 Mayıs 2024 tarihinde ICSID mahkemesi, CAAP'ın %50 hissesine sahip olduğu ortak girişim Kuntur Wasi'ye davayla ilgili kararını tebliğ etti. Mahkeme, Peru'nun imtiyaz sözleşmesini haklı bir kamu yararı gerekçesi olmaksızın feshederek ihlal ettiğine karar verdi.

Sonuç olarak Peru'nun Kuntur Wasi'ye 28 Şubat 2024 tarihine kadar birikmiş faiziyle birlikte 91.205.056 $ ödemesine karar verildi. Kararda ayrıca her türlü ilave faizin ödeme tarihine kadar kararda belirlenen oranda ve yıllık bileşik olarak tahakkuk etmeye devam edeceği belirtilmektedir.

Tahkim prosedürü Sociedad Aeroportuaria Kuntur Wasi S.A. tarafından Haziran 2018'de, Peru hükümetinin imtiyaz sözleşmesini tek taraflı olarak feshetme kararının ardından İspanyolca'da CIADI olarak da bilinen ICSID nezdinde başlatılmıştı.

Corporación América Airports Latin Amerika ve Avrupa'da Arjantin, Brezilya, Uruguay, Ekvador, Ermenistan ve İtalya dahil olmak üzere altı ülkede 52 havalimanı işletiyor. Şirket 2023 yılında 81,1 milyon yolcuya hizmet verdi; bu rakam 2022 yılındaki 65,6 milyon yolcuya kıyasla önemli bir artış olsa da 2019 yılındaki 84,2 milyon yolcunun biraz altında kaldı. CAAP, New York Borsası'nda halka açık olarak işlem görmektedir.

Şirket, konuyla ilgili olarak uygun olduğunda daha fazla güncelleme sağlayacağını belirtti. Bu gelişme Corporación América Airports'un basın açıklamasına dayanmaktadır.

InvestingPro Insights

Corporación América Airports S.A. (NYSE: CAAP) son zamanlarda tahkim zaferiyle manşetlere çıktı ve yatırımcılar şirketin mali sağlığını ve hisse senedi performansını dikkatle izliyor. InvestingPro verilerine göre, CAAP 2,88 milyar dolarlık bir piyasa değerine sahip ve 12,02 F/K oranıyla işlem görüyor.

Bu değerleme, şirketin aynı zamanda 52 haftanın en yüksek seviyesine yakın işlem gördüğü ve hisse fiyatının bu zirvenin %98,46'sında olduğu göz önüne alındığında özellikle dikkat çekicidir. Şirketin güçlü finansal performansı, 2023'ün 4. çeyreği itibarıyla son on iki aydaki %34,68'lik brüt kâr marjı ile daha da vurgulanmaktadır.

İki InvestingPro İpucu CAAP'ın yatırım potansiyelini vurgulamaktadır. İlk olarak, şirketin mükemmel Piotroski Puanı 9'dur ve bu da çok sağlıklı bir finansal duruma işaret etmektedir. İkinci olarak, CAAP yakın vadeli kazanç büyümesine göre düşük bir F/K oranıyla işlem görüyor ve bu da değer yatırımcıları için cazip bir yatırım fırsatına işaret edebilir. Dahası, şirket son altı ayda %53,43 toplam getiri ile önemli bir fiyat artışı yaşadı ve bu da geçen yılki %56,38'lik yüksek getiriyi tamamlıyor.

Daha derinlemesine analiz arayan yatırımcılar için, https://www.investing.com/pro/CAAP adresini ziyaret ederek erişebilecekleri 10 ek InvestingPro İpucu mevcuttur. Yatırım stratejinizi bu uzman görüşleriyle geliştirmek için InvestingPro'da InvestingPro aboneliğinde %20'ye varan indirim elde etmek için INVTROZEL1A kupon kodunu kullanın.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Son yorumlar

Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.