40% İndirim
💰 13F aracımızı kullanarak milyarder portföylerinden özel görüşler edininPortföyü Kopyala

Dava mektupları, CZ’yi sadık bir aile babası ve arkadaş olarak tasvir ediyor

Yayın Tarihi 29.04.2024 20:26
Dava Mektupları CZ’yi Sadık Bir Aile Babası ve Arkadaş Olarak Tasvir Ediyor

Changpeng "CZ" Zhao'nun 160'tan fazla yakını, arkadaşı ve meslektaşı, Binance'in kurucusu ve eski CEO'sunun yarın belirlenecek olan cezası öncesinde yargıca mektup yazarak Zhao'nun sadık bir baba ve arkadaş olduğunu vurguladı.

47 yaşındaki Zhao, geçtiğimiz kasım ayında Banka Gizliliği Yasasını ihlal etmekten suçlu bulundu ve borsanın ilk günlerinde etkili bir kara para aklamayı önleme (AML) programı uygulamadığını itiraf etti.

Adalet Bakanlığı (DoJ), yargıçtan üç yıllık bir hapis cezası vermesini istedi. Ancak bu, ceza yönergeleri tarafından belirlenen maksimum 18 ayın iki misli ve genellikle denetimli serbestlik veya hizmet süresiyle sonuçlanan karşılaştırılabilir cezalardan çok daha katı.

Zhao'nun avukatları, BSA ihlalinin 2014 davası da dahil olmak üzere yalnızca denetimli serbestlik cezalarıyla sonuçlandığı davaların göz önünde bulundurulmasını istiyor. Miller, dava sonucunda yerel bir finans kurumunun CEO'sunun etkili bir AML programı uygulamadığı veya şüpheli faaliyet raporları (SAR'lar) sunmadığı sebepleriyle denetimli serbestlik cezasına çarptırılmıştı.

Bu yüzden avukatlar, müvekkillerinin hapis cezasına değil denetimli serbestlik cezasına çarptırılmasını talep ediyor.

"Davanın yüksek profilli bir dava olduğunun farkındayız. Ancak Zhao’nun harcanmasını istemiyoruz. Fedakar bir baba, hayırsever... Suçundan dolayı pişmanlık duyduğunu herkese gösterdi ve daha da önemlisi, dersini aldı."

Mahkemeye sunulan 161 mektup, avukatların iddialarını desteklemesinin yanı sıra Binance'in kurucusunun özel hayatına ve kişisel geçmişine benzeri görülmemiş bir bakış sağladı.

Mütevazı bir geçmiş

Bloomberg'in Milyarderler Endeksine göre şu anda 40 milyar doların üzerinde bir değere sahip olan Zhao, lisedeki arkadaş grubunun en fakiri olan ve McDonald's'ta (MCD) yarı zamanlı çalışan bir göçmendi. Tüm bunları "ailesini desteklemek ve ek bir harçlığa sahip olmak için" yaptı.

Lin'in mektubunda, liseden arkadaşlarının Zhao'yu en iyi öğrencilerden biri ve hırslı bir atlet olarak hatırladığı, yalnızca konuyla ilgili kitapları okuyarak nasıl voleybol oynayacağını öğrendikten sonra okul takımının kaptanı olduğu belirtildi.

3. parti reklam. Investing.com'un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Aile babası

Mahkemeye gönderilen mektuplar, Zhao'nun beş çocuk babası olduğunu da vurguladı. Zhao’nun iki üniversiteli, üç de küçük çocuğu bulunuyor.

Zhao'nun hem şu anki hem de eski ortakları, kendisinin ne denli sadık bir baba olduğuna dikkat çekiyor.

Weiqing “Winnie” Yang, mahkemeye yazdığı mektupta Binance'in hızla büyüme kaydettiği zamanlarda bile Zhao’nun ergenlik çağındaki çocuklarıyla vakit geçirmek için zaman ayırdığını, okulda sorunları olduğunda onları görmek için Tokyo'ya uçtuğunu ve izci gezileri sırasında ortaokul çağındaki oğluyla kamp yapmaya gittiğini anlatıyor.

Eski eşinin Türkiye’deki depremzedelere ve Afrika’daki okullara yaptığı bağışları öne çıkaran Yang, “O kadar çok şey yaptı ki hepsini hatırlamak mümkün değil.” diyor.

Yang’in şu anki partneri de çocuklarının Zhao'ya "çok düşkün" olduklarını doğruluyor ve Zhao’nun son beş buçuk aydır tutulması sebebiyle çocukların mağdur olduklarını ve sürekli olarak babalarının ne zaman döneceğini sorduklarını belirtiyor.

"Hedonizmle alakası yok"

Ayrıca Zhao'nun birçok aile üyesi, arkadaşı ve meslektaşı, kendisinin lüks eşyalara olan ilgisizliğini vurguluyor.

Zhao’nun kıyafetlerini Amazon’dan satın aldığı, toplantılara giderken scooter ve Toyota minivan kullandığı belirtilen mektuplarda şu ifadeler yer alıyor:

"Zenginlerin tutkulu olduğu mücevherler, lüks mallar, lüks arabalar ve sanat müzayedeleri hakkında resmen hiçbir şey bilmiyor."

Kripto işlem hacimlerinin tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaştığı 2021'de kendisini evinde ziyaret ettiğini belirten bir arkadaşı, Zhao’nun Singapur'da çocuk oyuncaklarıyla dolu üç yatak odalı bir dairede "imkanlarının çok altında yaşadığını" gördüğünde çok şaşırdığını belirtiyor.

Zhao'nun davasındaki yargıcın mektuplara dair düşüncesi yarın belli olacak. Ne kadar benzer de olsa bu davanın Sam Bankman-Fried davasından farklı olduğunu söylemek gerek. Süreç boyunca hiçbir sorumluluk kabul etmeyen Bankman-Fried, herhangi bir şekilde pişmanlık duyduğunu göstermemişti. Zhao ise suçunu geçen yıl kabul etti.

3. parti reklam. Investing.com'un sunduğu veya önerdiği bir teklif değildir. Feragat detaylarına buradan bakın veya reklamları kaldırın

Tabii ki davalar arasındaki tek fark bu değil. Zhao’nun bugün hâlâ faaliyet gösteren borsası iflas başvurusunda bulunmazken Bankman-Fried’ın aldığı kararlar sonucunda yaklaşık 8 milyar dolarlık fon kullanıcıların erişimine kapatılmıştı.

Bu makale ilk olarak CoinDesk Türkiye üzerinde yayımlanmıştır.

Son yorumlar

Kesin bunun yüzünden Bir sürü Yatırım ci zarara uğradı o yüzden en az 10 yıl ile yargılanma ki örnek teşkil etsin
Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.