🎁 💸 Hediye! Warren Buffet'ın %49,1 getiri sağlayan portföyünü takip listenize kopyalayınPortföyü Kopyala

Enflasyon endişelerinin azalmasıyla Asya piyasaları değer kazandı

EditörEmilio Ghigini
Yayın Tarihi 16.05.2024 11:12
© Shutterstock
EUR/USD
-
GBP/USD
-
USD/JPY
-
LCO
-
CL
-
MIAP00000PUS
-
BTC/USD
-

Asya borsaları, Wall Street'in gece boyunca rekor seviyelere tırmanmasının ardından Perşembe günü önemli bir yükseliş yaşadı. Bu yükseliş, ABD'de enflasyonun beklenenden daha düşük çıkması ve Federal Rezerv'in yıl içinde iki faiz indirimi yapabileceği beklentilerinin güçlenmesiyle desteklendi.

ABD doları bir düşüş yaşadı ve aralarında euro ve sterlinin de bulunduğu birçok önemli para birimi karşısında son birkaç haftanın en düşük seviyelerini gördü. Eş zamanlı olarak, ABD Hazine tahvil getirileri Tokyo'daki işlemlerde düşüşünü sürdürerek son altı haftanın en düşük seviyelerine ulaştı. Bu eğilim, Japonya ekonomisinin ilk çeyrekte beklenenden daha fazla küçülmesine rağmen toparlanma işaretleri gösteren yene destek sağladı.

Altın fiyatları rekor seviyelere yaklaştı ve ham petrol fiyatları iki ayın en düşük seviyesinden güçlü bir şekilde toparlandı.

Piyasa hareketlerinin katalizörü Çarşamba günü açıklanan ve Nisan ayında %0,3'lük bir artışa işaret eden ABD tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verileri oldu. Bu rakam, öngörülen %0,4'lük artışın altında kalarak Federal Rezerv'in bu yıl 50 baz puanlık bir faiz indirimine gideceğine dair umutları artırdı ve piyasalar Eylül ayındaki ilk indirimi tamamen fiyatladı.

Bu veri, bir önceki çeyrekte ABD tüketici fiyatlarının beklenenden yüksek çıkmasıyla tedirgin olan ve faiz indirimi olasılığını keskin bir şekilde azaltan ve hatta olası bir faiz artırımına ilişkin endişeleri artıran piyasalara rahatlama hissi verdi.

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinden oluşan en geniş endeksi %1,5 oranında yükseldi. Hong Kong'daki Hang Seng endeksi ve Avustralya'nın hisse senedi ölçütü yaklaşık %1,6'lık artışlar kaydetti. Japonya'nın Nikkei endeksi %1'in üzerinde tırmandı.

DBS Group stratejistleri, ABD TÜFE enflasyon verilerinin Federal Rezerv'in %2'lik enflasyon hedefine yaklaşımı konusundaki endişeleri hafifleterek risk duyarlılığını ve devam eden yumuşak ekonomik iniş söylemini desteklediği yorumunda bulundu.

Japon Yeni Perşembe günü özellikle güçlüydü ve dolar karşısında diğer önemli para birimlerinden daha iyi performans gösterdi. Dolar bir önceki seanstaki 156,55 seviyesinden %0,66 düşüşle 153,86 yene geriledi. Dolar-yen kurunu sıklıkla etkileyen 10 yıllık ABD Hazine tahvili getirisi %4,705 ile 5 Nisan'dan bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Doları yen, euro, sterlin ve diğer üç para birimini içeren bir sepet para birimiyle karşılaştıran dolar endeksi 104,07 ile beş haftanın en düşük seviyesine ulaştı. Euro ve sterlin de dolar karşısında değer kazanırken, euro 21 Mart'tan bu yana en yüksek seviyesine, sterlin ise 10 Nisan'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Kripto para alanında, bitcoin Çarşamba günü %7'den fazla arttıktan sonra 66.694,89 $ ile üç haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. Pepperstone's Weston, kripto para birimlerindeki hareketin altını çizdi ve bitcoin'in 23 Nisan'daki 67.252 $'lık en yüksek seviyeye yaklaşmasını izlenmesi gereken kilit bir seviye olarak değerlendirdi.

Emtialarda ise altın fiyatları 2.397,32$'a yükselerek 12 Nisan'da ulaştığı tüm zamanların en yüksek seviyesine yaklaştı. Brent vadeli işlemleri 39 sent artarak varil başına 83,14 dolara yükselirken, West Texas Intermediate ham petrolü 42 sent değer kazanarak 79,05 dolara çıktı ve önceki günkü artış eğilimini sürdürdü.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Son yorumlar

Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.