S&P 500 enflasyon endişeleriyle düşüşe geçti

EditörBrando Bricchi
Yayın Tarihi 13.05.2024 22:12
© Pavlo Gonchar / SOPA Images/Sipa via Reuters Connect
US500
-
DOW
-
GOOGL
-
AAPL
-
WMT
-
HD
-
GME
-
IXIC
-
META
-
AMC
-

Pazartesi günü S&P 500 hafif bir düşüş yaşadı ve bu da yatırımcıların önemli enflasyon verilerini ve kazanç raporlarını beklerken temkinli davrandıklarına işaret etti. Nasdaq bileşiği bir miktar ilerleme gösterirken, S&P 500 Mart ayındaki zirvesine ulaşamadı ve ABD hisse senedi endeksleri arasında karışık bir performansı yansıttı.

New York Federal Rezerv Bankası tarafından yapılan bir anket, Amerikalıların Mart ayında %3 olarak tahmin edilen enflasyonun bir yıl sonra %3,3 olmasını beklediğini ortaya koydu. Üç yıl sonrasına bakıldığında ise beklentiler %2,8 olarak belirlenmiştir. Bu bulgular, artan hayat pahalılığına ilişkin endişelerin hanehalkı üzerinde baskı yaratması nedeniyle ABD tüketici duyarlılığının Mayıs ayında son altı ayın en düşük seviyesine gerilediğini gösteren Cuma günkü Michigan Üniversitesi raporunun hemen ardından geldi.

Yatırımcılar üretici fiyat endeksi, tüketici enflasyonu rakamları, perakende satışlar ve haftalık işsizlik başvuruları gibi bir dizi ekonomik verinin açıklanmasını bekliyor. Ayrıca Home Depot (NYSE:HD) ve Walmart (NYSE:WMT) gibi büyük perakendecilerin kazanç raporları da bu hafta merakla bekleniyor.

Ameriprise Baş Piyasa Stratejisti Anthony Saglimbene, enflasyon eğilimleri hakkında daha fazla bilgi elde edilene kadar hisse senetlerinin dar bir işlem aralığında seyrettiğini belirterek piyasanın beklentisini yorumladı. Yaklaşan enflasyon raporlarının, yakın zamanda açıklanan tüketici duyarlılığı ve enflasyon beklentileri ışığında daha da büyük bir öneme sahip olması bekleniyor.

Ekonomistler, çekirdek tüketici fiyatlarının Nisan ayında aylık bazda %0,3, yıllık bazda ise %3,6 oranında artmış olabileceğini tahmin ediyor. Bu tahminler Çarşamba günkü veri açıklamasından önce geldi. Federal Rezerv Başkan Yardımcısı Phillip Jefferson, fiyat baskılarının hafiflediğine dair net kanıtlar ortaya çıkana kadar mevcut faiz oranlarının korunmasını desteklediğini ifade etti.

Öğleden sonra, Dow Jones Endüstriyel Ortalaması 60,35 puan ya da %0,15'lik mütevazı bir düşüşle 39.452,34 seviyesine indi. S&P 500 1,90 puan ya da %0,04 düşüşle 5.220,75 seviyesine gerilerken, Nasdaq Composite 43,51 puan ya da %0,27 değer kazanarak 16.384,38 seviyesine ulaştı.

S&P 500 şirketlerinin %77,3'ü bugüne kadar kâr tahminlerini aşarak uzun vadeli ortalama olan %66,7'yi aştı. Bu kazanç performansı, hem S&P 500 hem de Nasdaq'ın son üç haftada elde ettiği kazançlara katkıda bulunan bir faktör oldu.

Perakende sektöründe GameStop (NYSE:GME) hisseleri, "Roaring Kitty "nin üç yıl aradan sonra online platform X.com'a geri dönmesinin ardından %78 oranında artış gösterdi. Bu kişi 2021 meme stok çılgınlığını ateşlemesiyle tanınıyor. AMC'nin %60 ve Koss Corp'un %32'lik yükselişleriyle birlikte, yoğun şekilde açığa satılan diğer hisse senetlerinde de önemli artışlar görüldü.

Teknoloji devleri Alphabet (NASDAQ:GOOGL) ve Meta Platforms (NASDAQ:META) bir miktar aşağı yönlü hareket yaşadı ve Microsoft destekli OpenAI'nin yapay zeka destekli bir arama ürününün beklenen duyurusu haberinin ortasında Alphabet %0,4 düştü. Meta Platforms'un hisseleri %2 oranında düştü. Buna karşılık, Apple (NASDAQ:AAPL) hisseleri, şirketin ChatGPT üreticisi OpenAI ile girişimin teknolojisini iPhone'a entegre etmek için bir anlaşmaya yaklaştığı haberlerinin ardından %2 oranında yükseldi.

New York Borsası'nda 1,31'e 1 oranıyla yükselen hisseler düşen hisselerden daha fazla olurken, Nasdaq da benzer bir eğilim göstererek yükselen hisseler düşen hisselerden 1,35'e 1 oranıyla daha fazla oldu.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

Son yorumlar

Sıradaki makale yükleniyor...
Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.