M4 ve M3 arasında büyük bir GPU farkı olmayabilir

Yayın Tarihi 08.05.2024 14:03
Güncelleme Tarihi 08.05.2024 14:06
M4 ve M3 Arasında Büyük Bir GPU Farkı Olmayabilir
AAPL
-

Apple (AAPL) en yeni iPad Pro modellerinde M3’yi atlayarak M4 çiplerini kullandı. Bu karar da kendisini performans ve verimlilikte büyük bir sıçrama sağlayarak gösteriyor. Öte yandan iki yonga seti arasındaki CPU farkı büyük olsa da M3 ve M4’un GPU performanslarının aynı olduğuna dair çeşitli iddialar ortaya atılıyor.

Daha yüksek CPU çekirdek sayısıyla M4, işlem performansında yalnızca kayda değer bir kazanç sağlayabilir

Apple’ın M4’u resmi olarak duyurması sırasında şirketin M3 ile herhangi bir karşılaştırma yapmaması, neredeyse M3 yokmuş gibi davranması dikkat çeken ilginç bir nokta oldu. Bunun yerine dikkatler M2’yu odaklandı ve M4’un CPU’da yüzde 50 performans artışı sağladığı, 10 çekirdekli GPU’nun donanım hızlandırmalı mesh shading* ve ışın izleme desteği sunduğu belirtildi.

*Geleneksel üçgenlerle çizilen poligonlar yerine mesh shading tekniğinde tüm model tek bir ağ olarak ele alınır. Daha gerçekçi görüntüler, daha fazla ayrıntının yanında daha az poligon kullanılır.

X’te paylaşılan performans çizelgesine göre istihbaratçı, M4’un CPU performansının M3 ve M2’ya karşı önemli bir üstünlük sağlamaya yeteceğini tahmin ediyor. Ne yazık ki GPU performansı konusunda M4 ve M3’nin ışın izleme dışı iş yüklerinde benzer performans gösterdiğinden bahsediliyor. Ek olarak çeşitli üst düzey akıllı telefonlar ve yonga setleri üzerinde yaptığı kapsamlı testlerle ün kazanan meşhur yorumcu Geekerwan, Çinli video paylaşım sitesi BiliBili’de M4’un M3’nin grafik performansında hiçbir iyileşme sunmayacağını belirtiyor.

Öte yandan TSMC’nin ikinci nesil 3nm sürecine geçişinin güç verimliliğini artırabileceğinden bahsederek Apple’ın bir kez daha ham performanstan ziyade artan pil süresine odaklanmış olabileceğini öne sürüyor. Elbette yeterince kanıt ve destekleyici materyal görmeden, bu iddiaların hepsini doğru olarak da kabul etmemek gerekiyor.

Bu haber ilk olarak Techolay sitesinde yayımlanmıştır.

Son yorumlar

Sıradaki makale yükleniyor...
Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.