🎁 💸 Hediye! Warren Buffet'ın %49,1 getiri sağlayan portföyünü takip listenize kopyalayınPortföyü Kopyala

Altın Fiyatındaki Zayıflık Bu ETF'i İyi Bir Seçenek Haline Getiriyor

Yayın Tarihi 12.04.2021 15:42
NDX
-
XAU/USD
-
XAG/USD
-
KGC
-
WPM
-
NEM
-
GC
-
SI
-
GLD
-
GOLD
-
IAU
-
GDX
-
GDXJ
-
GLDM
-
Bu yazı 12.04.2021 tarihinde İngilizce olarak kaleme alınıp çevrilerek bu sitede yayınlanmıştır.
 
Birçok emtianın fiyatında yaşanan ciddi yükselişe rağmen, altın şimdiye dek zayıf bir yıl geçirdi. Metal yıla ons başına 1.900 dolar civarında başladı ve şu an 1.745 doların hemen altında işlem görüyor.
 
Bu da Ağustos 2020'de görülen neredeyse 2.075 dolarlık rekor gün içi zirvesinin çok uzağında. O dönemde, piyasa oynaklığı altını güvenli liman statüsü sayesinde yükselişe geçirmiş ve sarı metalin performansı, teknoloji ağırlıklı NASDAQ 100 Endeksi'nin performansını geride bırakmıştı. Ancak o zamandan beri, altın bu etkileyici kazanımların büyük bir bölümünü geri verdi. Son 12 aylık getiri, sadece %3'e yakın bir seviyede.
 
Altın fiyatında Mart ayından bu yana görülen yükseliş hareketiyle birlikte, piyasa katılımcıları ikinci çeyreğin parlak metali almak için bir fırsat dönemi olup olmadığını merak ediyor. Şu an, yılın geri kalanına yönelik olarak altın (ve yakın zamanda başka bir yazıda ele alacağımız gümüş) için yükseliş beklentisindeyiz. Diğer faktörlere ek olarak, yükselen enflasyon uzun vadeli bir yükselişin arkasındaki itici güç olabilir.
 
Altın Vadeli İşlemleri Haftalık Grafik

Altına yatırım yapmanın farklı yolları var ve bunların başında fiziki altın satın almak geliyor. Altının yatırım özelliğinin kökleri insanlık tarihine kadar uzanıyor. Antik medeniyetler metali mücevherat ve madeni para yapımında kullandı. Altının kendine has özellikleri taklidinin yapılmasını zor, taşınmasını ise görece kolay hale getiriyor. Bu yüzden birçok kültür altını önemli bir değer saklama aracı olarak görüyor. ABD'de finansal planlamacıların büyük bir bölümü uzun vadeli bir portföyün yaklaşık %5'inin altına ayrılmasını tavsiye ediyor.
 
Altına yatırım yapmanın bir diğer yolu ise borsa yatırım fonların (ETF). Bugünkü yazımızda da, sarı metalin fiyatında istikrarlı bir yükselişin yaşanacağını düşünen boğaların ilgisini çekebilecek bir ETF'i tanıtacağız.

iShares Gold Trust

  • Mevcut Fiyat: 16,61 dolar
  • 52 Haftalık Aralık: 15,94 - 19,76 dolar
  • Masraf Oranı: %0,25
 
iShares Gold Trust (NYSE:IAU)), külçe altın fiyatının günlük hareketlerine dahil olma imkanı sunuyor. Fon Ocak 2005'te işlem görmeye başladı ve 28 milyar dolarlık bir net varlığa sahip.
 
IAU Haftalık Grafik
IAU yıl başından bu yana neredeyse %8 değer kaybetti. Temel koşulların altın için bir destek sunduğuna inanan yatırımcılar için fon değerli metale yönelik uygun bir erişim sunabilir.
 
Teknik açıdan, 17,5 dolar seviyesi önümüzdeki günlerde bir direnç işlevi görebilir ve IAU 16 ilâ 17 dolar arasında işlem görebilir. Eğer boğalar üstünlüğü sağlarsa, bir sonraki hedef 18 dolar olabilir. IAU'da aynı zamanda daha kompleks stratejiler geliştirmeye yardımcı olan opsiyonlar da mevcut.
 
Son olarak, okuyucularımıza ETF'in 24 Mayıs'ta 2'ye 1'lik ters bir hisse bölünmesi gerçekleştireceğini hatırlatmalıyız. Bu hamleyle birlikte hisse fiyatı yükselirken, tedavüldeki hisselerin sayısı azalacak. Ancak yatırımcıların tedavüldeki hisselerin toplam değeri ve yatırımlarının toplam değerinde bir değişiklik olmayacak.
 
Yatırımcıların ilgisini çekebilecek benzer iki ETF daha bulunuyor. Bunlar SPDR® Gold Shares (NYSE:GLD) ve SPDR Gold MiniShares (NYSE:GLDM). İki fon da yıl başından bu yana %8 civarında düşüş yaşadı.
 
Sonuç
 
Geçtiğimiz birkaç ay, altın boğaları için yıpratıcı oldu. Ancak altın fiyatının muhtemel olarak Mart ayında kısa vadeli bir taban yapmış olmasıyla birlikte ikinci çeyreğin altın varlıklarını kademeli olarak artırmak için iyi bir dönem olduğuna inanıyoruz.
 
Madencilik şirketleri yoluyla altında bir miktar pozisyon sahibi olmak da bir diğer yol. Sarı metalin fiyatının yükseldiği dönemlerde madencilerin marjları da genellikle iyileşir ve kârları yükselir.
 
Potansiyel yatırımcılar güçlü varlık tabanına, deneyimli bir yönetim kadrosuna ve sağlam bir bilançoya sahip şirketleri hedeflemeli. Bunlardan bazıları:
  • Barrick Gold (NYSE:GOLD) — yıl başından bu yana %-6,9;
  • Kinross Gold (NYSE:KGC) — yıl başından bu yana %+0,9.
  • Newmont (NYSE:NEM) — yıl başından bu yana %+2,7;
  • Wheaton Precious Metals (NYSE:WPM) — yıl başından bu yana %+0,7.
 
Okuyucularımıza madencilik hisselerinin genellikle metaldeki fiyat hareketini hem yukarı, hem de aşağı yönde aştığını hatırlatmalıyız. Bu yüzden, madencilik hisselerinin fiyatlarında hızlı dönüşler yaşanabilmekte.
 
Son olarak, VanEck Vectors Gold Miners ETF (NYSE:GDX) ya da VanEck Vectors Junior Gold Miners ETF (NYSE:GDXJ) gibi, çeşitli madencilik şirketlerine yatırım yapan bazı ETF'ler bulunuyor. Bu iki fon yıl başından bu yana sırasıyla %3,6 ve %10,3 değer kaybetti. Bu fonları da önümüzdeki haftalarda incelemeyi planlıyoruz.
 
Not: Yukarıda bahsedilen finans ürünleriyle ilgileniyor ancak bu ürünleri bölgenizde bulamıyorsanız aracı kurumunuz ya da finansal planlamacınızla iletişime geçmek isteyebilirsiniz.
 
Herhangi bir soru ya da görüşünüz için benimle iletişime geçebilirsiniz.
 
Editörün Notu: İncelenen her varlık tüm bölgesel piyasalarda mevcut olmayabilir. Size uygun olabilecek benzer finansal araçlar bulabilmek adına lütfen yetkili bir aracı kurum ya da finans danışmanıyla iletişime geçin. Bu içerik sadece bilgi amaçlıdır. Herhangi bir yatırım kararı vermeden önce kendi detaylı araştırmanızı yapmanız gerekir.

Son yorumlar

Sıradaki makale yükleniyor...
Uygulamamızı Yükleyin
Risk Açıklaması: Finansal araçlar ve/veya kripto paralarla işlem yapmak yüksek seviyede risk içermektedir ve yatırım miktarınızın bir kısmını veya tamamını kaybetmenize sebep olabilir, bu sebeple tüm yatırımcılar için uygun değildir. Kripto para fiyatları aşırı derecede hareketlidir ve finansal haberler, politik olaylar ve düzenleme kurumları gibi konulardan kolaylıkla etkilenir. Kaldıraçlı işlem yapmak finansal riskleri yükseltmektedir.
Diğer finansal araçlar veya kripto paralar içinden tercihinizi yapmadan önce, yatırım nesnelerinizi, deneyim seviyenizi ve risk iştahınızı dikkatlice gözden geçiriniz ve ihtiyacınız olduğunda profesyonel tavsiye almayı deneyiniz.
Fusion Media sitede yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Forex ve kripto para fiyatları, borsalardan değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. Fusion Media veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır.
Bu sitede yer alan bilgileri, Fusion Media ve/veya veri sağlayıcıdan yazılı izin almadan kullanmak, saklamak, kopyasını üretmek, görüntülemek, düzenlemek veya dağıtmak yasaktır. Fikri mülkiyet hakkı, sitede yer alan verileri sağlayanlara ve/veya borsalara aittir.
Fusion Media reklamlarla veya reklam verenlerle etkileşiminize bağlı olarak internet sitesinde görüntülenen reklamlardan gelir elde edebilir.
İşbu sözleşmenin aslı İngilizcedir ve İngilizce ve Türkçe versiyonu arasında tutarsızlık olduğunda İngilizce versiyonu dikkate alınacaktır.
© 2007-2024 - Fusion Media Limited. Tüm Hakları Saklıdır.